Συνέντευξη στο Agroschannel

Tην παρακάτω συνέντευξη παραχώρησε ο Άγγελος Τόλκας στο Agroschannel.

 

1) Οι εκλογές αυτές   γίνονται  την ώρα που   χιλιάδες   νέοι θέλουν να επιστρέψουν στον πρωτογενή τομέα. Υπάρχουν όμως  δυσκολίες αφού δάνεια  δεν δίνονται , το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο , οι τιμές παραγωγού σε χαμηλά επίπεδα. Με δεδομένη την οικονομική συγκυρία πως μπορεί να αλλάξει αυτή η εικόνα;

Γνωρίζουμε για αυτήν την τάση επιστροφής στην ύπαιθρο και την απασχόληση νέων και μάλιστα, μορφωμένων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα και την στηρίζουμε. Ένας νέος πρωτογενής τομέας δημιουργεί μια μεγάλη δεξαμενή απασχόλησης, και αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές ως προς την αντιμετώπιση του τραγικού προβλήματος της ανεργίας, πρέπει να δούμε πού έχουμε τα περιθώρια να αναπτυχθούμε και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.

Το νέο Εθνικό Παραγωγικό μοντέλο που ζητάμε δεν μπορεί παρά να βασιστεί στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης αρχίζοντας από τον πρωτογενή τομέα, από τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία. Και οι νέοι αυτοί μπαίνουν στο επίκεντρο της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και μας επιτρέπει να εγγυηθούμε το εισόδημα των αγροτών και να συμβάλουμε στην υποστήριξή του.

Συγκεκριμένα για να ενισχύσουμε την επιστροφή στην ύπαιθρο συνεχίζουμε και εντατικοποιούμε την πολιτική παραχώρησης της αγροτικής γης σε νέους αγρότες. Ήδη έχουν δεσμευτεί 400 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ με άλλα 200 εκατομμύρια ιδρύονται ή εκσυγχρονίζονται μικρές και μεσαίες μεταποιητικές μονάδες αγροτικών προϊόντων.

Αυτό που θα κάνουμε τώρα με το νέο Πρόγραμμά μας, με την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι να ανοίξουμε την πρόσβαση των αγροτών σε όλο το τραπεζικό σύστημα, με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Δημιουργούμε το Αγροτικό Ταμείο Ενίσχυσης, στα πρότυπα του Ταμείου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, το οποίο μπορεί να προικοδοτηθεί άμεσα από το πρόγραμμα «Μπαλτατζής» με 150 εκ., ώστε με τη συνεργασία του τραπεζικού συστήματος, να διατεθεί αρχικά κεφάλαιο τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων. Και από το ίδιο πρόγραμμα διασφαλίζονται άλλα 100 εκατομμύρια συγκεκριμένα για τους νέους αγρότες, ως δέσμη κινήτρων πρώτης εγκατάστασης.

Στο πλαίσιο του Εθνικού Φορολογικού συστήματος, το οποίο είναι δική μας πρόταση, και προσφέρει ένα συναινετικό, σταθερό για δέκα χρόνια, δίκαιο και απλό φορολογικό σύστημα, οι ζωοτροφές, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τα αγροτικά μηχανήματα, γενικά τα εφόδια που χρειάζονται για την παραγωγή, εντάσσονται στο χαμηλότερο συντελεστή φόρου προστιθέμενης αξίας. Επίσης, το αγροτικό πετρέλαιο, στο πλαίσιο της νέας ρύθμισης για την φορολογία των υγρών καυσίμων, μέσω της κάρτας του αγρότη-καταναλωτή αγροτικού πετρελαίου, μας δίνει τη δυνατότητα να προστατεύσουμε τον αγρότη καταπολεμώντας κάθε κύκλωμα λαθρεμπορίας.

Σε αυτό όμως που πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία είναι να ενισχύσουμε τους κοινοτικούς δεσμούς μέσα από τη δημιουργία αυτού του κινήματος των αγροτών που επανέρχονται στην ύπαιθρο ή των νέων αγροτών. Να διαμορφώσουμε δηλαδή μια άλλη συνεταιριστική – συνεργατική νοοτροπία, συνδέοντας την αγροτική παραγωγή απευθείας με το καταναλωτικό κίνημα. Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα των αγροτών, τα ειδικά προβλήματα των νέων αγροτών και όσων επιθυμούν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα και μιλάμε με ουσιαστικές θέσεις, ξεκάθαρες προτάσεις. Προσφέρουμε τους μηχανισμούς αλλά και τα χρηματοοικονομικά εργαλεία για να το πετύχουμε.

Στον τόπο μου, στην Ημαθία, η αγροτική παραγωγή μπορεί να αποτελέσει τη βάση να αλλάξουμε την μοίρα μας, να ξαναγίνει η Ημαθία από τους πιο παραγωγικούς νομούς της χώρας. Τα προβλήματα που περιγράφετε είναι υπαρκτά. Η πρόκληση και ο αγώνας μας είναι να τα ξεπεράσουμε. Χρειάζεται καταρχήν συγκρούσεις όπου είναι απαραίτητο και προσωπικά τις έκανα με το θέμα των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Χρειάζεται θετική δράση και το πετύχαμε με την επιτάχυνση έκδοσης αδειών διέλευσης φορτηγών ώστε να εξάγουμε τα προϊόντα μας δίχως καθυστέρηση και την άμεση καταβολή της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες. Όλα αυτά είναι κινήσεις αυτονόητες αλλά μέχρι σήμερα αυτά δεν γίνονταν.

2) Μπορείτε να ιεραρχήσετε τα πρώτα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα η Κυβέρνηση που θα προκύψει την επόμενη της 6ης Μαΐου;

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει ένα δύσκολο έργο. Η κρίση δεν έχει τελειώσει, αλλά κορυφώνεται η προσπάθεια. Και το έργο αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε ως χώρα. Η νέα κυβέρνηση όμως, οφείλει να το κάνει με τρόπο που να μη θίγει ευαίσθητες ομάδες, να μην εκθέσει σε κίνδυνο βασικά αγαθά που προσφέρει το κράτος στους πολίτες. Ως προτεραιότητα θέτουμε την κοινωνική προστασία κατά τη διάρκεια της κρίσης, τον ριζικό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και την αναδιάταξη της παραγωγικής βάσης. Μόνο με αυτές και άλλες γενναίες μεταρρυθμίσεις θ απαλλαγούμε από το μνημόνιο.

Η ανεργία, η υγειονομική προστασία, η κοινωνική προστασία, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά και η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και η δημιουργία ενός διαφορετικού δημόσιου τομέα είναι προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Εξαγγείλαμε συγκεκριμένες, πρακτικές και άμεσα εφαρμόσιμες δεσμεύσεις για να προσφέρουμε ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, ώστε κανείς Έλληνας να μη νιώθει μοναχικός και εγκαταλελειμμένος μέσα στη κρίση. Πρέπει να ενισχυθούν και να επιταχυνθούν τα προγράμματα απασχόλησης και να αυξηθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ για την ανεργία των νέων. Ήδη διασφαλίσαμε 250 εκ. ευρώ περισσότερα για τον τομέα και στοχεύουμε σε 400 εκ. ευρώ συμπληρωματικούς πόρους, στόχος εφικτός με τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην υπάρχει κανείς Έλληνας, πολύ περισσότερο δε άνεργος ή φτωχός πολίτης, που να μην έχει πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι εφικτή, με ορθολογική αξιοποίηση των υφιστάμενων πόρων, η καθολική υγειονομική προστασία, χωρίς περιορισμούς χρονικούς, ενσήμων ή άλλων.

Θέλουμε ένα αποτελεσματικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας. Έχουμε τον διοικητικό μηχανισμό και είμαστε ένα βήμα πριν, υπό συνθήκες κρίσης, μέσω μιας ριζικής αναμόρφωσης στον τομέα της πρόνοιας να εγγυηθούμε ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Και θα σας δώσω δύο παραδείγματα. Το νέο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που επεκτείνεται για να καλύπτει πλέον όχι μόνο άτομα με αναπηρία ή υπερήλικες, αλλά και ανασφάλιστους, συνταξιούχους, γενικά οποιονδήποτε έχει ανάγκη πρακτικής βοήθειας, μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς. Για τους συμπολίτες μας, που είναι δυστυχώς σε κατάσταση απόλυτης ένδειας, δημιουργείται το Νέο Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης σε πανελλαδικό επίπεδο, το οποίο επιπροσθέτως θα ανοίξει 1500 νέες θέσεις εργασίας. Έχουμε έτσι στην πράξη κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, κέντρα υποδοχής αστέγων, τράπεζες χρόνου για εθελοντισμό και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Έχει σημασία να διατηρείται ζωντανή η λειτουργία του πιστωτικού τομέα. Κανέναν δεν συμφέρει η αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεων, ούτε την τράπεζα ούτε τον πολίτη. Και για τα δάνεια και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έχουν παρθεί αποφάσεις και μέτρα, έχουν γίνει συνεννοήσεις και πρέπει να συνεχιστεί αυτός ο αγώνας, στο περιθώριο που είναι εφικτό, ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα του πολίτη και να είναι πραγματοποιήσιμη η τήρηση των υποχρεώσεών του.

3) Ποια θα είναι η πρώτη δική σας πρωτοβουλία μετά τις εκλογές;Σήμερα οι απαιτήσεις είναι τέτοιες που δεν αρκούν μονομερείς κινήσεις.Κανείς δεν μπορεί να μιλά με μεγαλόσχημες υποσχέσεις και να αυτοπροτείνεται ως σωτήρας. Κάτι τέτοιο θα ήταν ανειλικρινές και ουτοπικό. Υπάρχει πολυπλοκότητα και πολλές απαιτήσεις. Ωστόσο πρώτη μου επιλογή θα είναι να συνεχίσω αυτό που κάνω μέχρι σήμερα. Τονίζω πάντα ότι μπορούμε και οφείλουμε να διοχετεύσουμε τις δυνάμεις μας στην ανάπτυξη. Και πρέπει να το κάνουμε αυτό βασιζόμενοι στις δυνατότητες που έχει να προσφέρει ο τόπος μας. Οι 2 πυλώνες ανάπτυξης της Ημαθίας είναι η γεωργία και ο Τουρισμός, και προτεραιότητα μου είναι να τους στηρίξω, όπως έκανα μέχρι τώρα. Με έργα και αποτελέσματα, όχι με λόγια ή φτηνούς εντυπωσιασμούς.

4) Με  τροπολογία  που καταθέσατε  ανοίγει ο δρόμος ώστε να αξιοποιηθεί η Αγορά της Κουλούρας για την μετεγκατάσταση δημόσιων υπηρεσιών και για την προώθηση της αγροτικής παραγωγής του Νομού. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας;

Είναι αλήθεια ότι από το καλοκαίρι του 2011, οπότε και άρχισαν οι συζητήσεις περί μεταφοράς του Τελωνείου και του Χημείου σε γειτονικούς νομούς, θορυβήθηκα και με άμεσες προσωπικές μου ενέργειές ζήτησα να αποτραπεί κάτι τέτοιο, το οποίο θα ισοδυναμούσε βέβαια με δραστική υποβίβαση του νομού μας. Το αίτημά μου έγινε δεκτό, αλλά φυσικά ζητήθηκε να υποδειχθούν δημόσιοι χώροι για να στεγαστούν οι υπηρεσίες αυτές. Τον Δεκέμβριο του 2011 και σε συνεργασία με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς η Αγορά της Κουλούρας υιοθετήθηκε ως η πλέον κατάλληλη πρόταση για την καλύτερη και οικονομικότερη λειτουργία των Υπηρεσιών. Μετά από έναν αγώνα δρόμου που κάναμε, για τις απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές, είχαμε αίσιο τέλος με την αποδοχή της τροπολογίας που κατέθεσα -όπως αναφέρατε στην ερώτησή σας- και την ψήφιση του Νομοσχεδίου στη Βουλή. Προσωπικά την ευθύνη μου την ανέλαβα για κάτι το οποίο είχε καθυστερήσει δεκαετίες. Από εκεί και πέρα η υλοποίηση του έργου έχει περάσει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία οφείλει να εντάξει την περάτωση του έργου σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Είναι ένα έργο το οποίο θεωρώ μεγάλης σημασίας για το Νομό, με ενδιαφέρει προσωπικά και το παρακολουθώ, ώστε να συνεισφέρω εκ νέου σε περίπτωση που χρειαστεί. Εξάλλου αυτή η υποδομή θα βοηθήσει και την αγροτική παραγωγή όλου του νόμου. Καταφέραμε να προβλέψουμε παράλληλα την δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προίόντων, ένα θεσμό που σε πολλές άλλες χώρες έχει δώσει λύσεις και προοπτικές.(Δείτε την παρέμβαση)      

5) Οι πολιτικοί βρίσκονται στο ΄΄στόχαστρο΄΄ των πολιτών. Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό να αποχωρήσετε και να ασχοληθείτε με το επάγγελμά σας;

Είμαι από τους νέους ανθρώπους σε αυτό το χώρο. Εκπροσωπώ το νομό Ημαθίας στη Βουλή τα τελευταία 2,5 χρόνια, περίοδος που δεν είναι και από τις πλέον ευνοϊκές για να αγωνιστεί κάποιος στον πολιτικό στίβο. Το τόλμησα και κλήθηκα ως βουλευτής, αλλά και ως Υπουργός να πάρω δύσκολες αποφάσεις. Τις πήρα με γνώμονα το μακροπρόθεσμο συμφέρον, το βιώσιμο μέλλον της χώρας. Δεν ήταν εύκολο και γνωρίζω ότι οι πολίτες επιβαρύνθηκαν αρκετά και είναι κατανοητή η δυσαρέσκειά τους. Ποιες ήταν όμως οι επιλογές που είχαμε; Αν δεν παίρναμε αυτά τα μέτρα τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για τη χώρα. Όταν μου δόθηκε η δυνατότητα, ως Υπουργός, έκανα πράξη τις θέσεις μου για μια άλλη πολιτική αντίληψη. Αναλαμβάνω το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί, αλλά δεν θα αναλάβω την ευθύνη για όλα τα τραγικά λάθη που έγιναν τις περασμένες δεκαετίες. Και καλώ τον κόσμο να με κρίνει μέσα από το έργο μου. Μπροστά στα δύσκολα διλήμματα που αντιμετωπίζουμε η φυγομαχία ήταν ίσως η εύκολη επιλογή, αλλά δεν είναι η λύση ώστε να υπάρξει ξανά ελπίδα, ανάπτυξη και δημιουργία.

Όσο οι πολίτες της Ημαθίας με εμπιστεύονται και μου ζητούν να τους εκπροσωπώ δεν έχω σκοπό να δραπετεύσω!

6) Τι σας λένε οι νέοι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή μαζί σας αυτή την περίοδο;

Έρχονται νέοι άνθρωποι και μου λένε ότι έχουν απογοητευθεί από την πολιτική κατάσταση της χώρας και τους πολιτικούς. Και εν μέρει έχουν δίκιο, γιατί οι λάθος πολιτικές είναι που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής και πολλά πρόσωπα που απογοήτευσαν. Όμως, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να παραδεχθούμε ότι κάποιος έδωσε τη δικαιοδοσία να το κάνουν. Η παραίτηση, η απομάκρυνση και η αποχή δεν είναι λύση. Εάν οι νέοι άνθρωποι δεν ασχοληθούν ώστε να αλλάξουν τα πράγματα, αφήνουν το περιθώριο σε όσους έμαθαν τόσα χρόνια να εκμεταλλεύονται τα συστήματα και τα μέσα να συνεχίσουν να δρουν ανενόχλητοι κατ” αυτόν τον τρόπο. Την αγανάκτηση και τον προβληματισμό που νιώθουμε εμείς οι νέοι άνθρωποι πρέπει να τα μετατρέψουμε σε θετική ενέργεια. Πρέπει να τα μετατρέψουμε σε κινητήρια δύναμη, ώστε να αλλάξουμε όλα τα κακώς κείμενα που αναγνωρίζουμε και μας ενοχλούν γύρω μας. Αν δεν το κάνουμε εμείς οι νέοι, κανείς άλλος δεν θα το κάνει. Οι καταχρήσεις του παρελθόντος μας έφεραν σ” αυτό το σημείο. Είναι άδικο για τη νέα γενιά, αλλά η απραγία και η μεμψιμοιρία δεν θα βοηθήσει κανέναν. Εμείς οι νέοι θα πρέπει να παλέψουμε και να αγωνιστούμε για να φτιάξουμε τις ζωές μας πάνω σε υγιείς βάσεις.

Ο κόσμος που με ψήφισε το 2009 μου ζητούσαν να μην γίνω ίδιος με τα παλιά που ξέραμε. Αυτό προσπάθησα να το διαφυλάξω ως κόρη οφθαλμού. Και μιλώ τώρα, μετά από 2,5 χρόνια θητείας ως βουλευτής και Υπουργός, με τα έργα μου και τα αποτελέσματα που φέρνω και όχι με παχιά λόγια. Πάνω απ” όλα όμως αυτό που θέλω να με χαρακτηρίζει ως πολιτικός είναι η εντιμότητα και ειλικρίνεια προς τους πολίτες. Θέλω να λέω την αλήθεια όπως ακριβώς έχει και όχι όπως γίνονταν παλιότερα να υπόσχομαι και να τάζω.

Γι” αυτό και τονίζω ότι η στείρα άρνηση, η έλλειψη θετικής πρότασης, η απόρριψη και η παραίτηση μας γυρνούν χρόνια πίσω και δεν βοηθούν. Θέλω αυτή η αγανάκτηση να εκδηλωθεί με συγκεκριμένη, θετική δράση και συμμετοχή. Απευθύνομαι λοιπόν, στη δικιά μου γενιά να προσέλθει στις κάλπες απαντώντας στο ερώτημα «Ποιος μπορεί καλύτερα να δουλέψει, να συγκρουστεί όπου χρειάζεται και να εκπροσωπήσει την Ελλάδα και την Ημαθία», κρίνοντας και συγκρίνοντας το έργο, την ειλικρίνεια και την εντιμότητα του κάθε υποψηφίου.

7) Εάν δεχτούμε τις δημοσκοπήσεις, πιστεύετε ότι μπορεί να προχωρήσει μια συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ ;

Προσερχόμαστε στις εκλογές της 6ης Μαΐου με στόχο να αναδείξουμε μια ικανή, αποτελεσματική και αποφασισμένη κυβέρνηση. Αυτό είναι το συμφέρον της χώρας και αυτό πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, αν τα αποτελέσματα των εκλογών δεν αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ είναι θετικό στις συνεργασίες. Τότε θα δούμε ποια είναι τα περιθώρια συνεργασιών και κυρίως, ποια είναι τα πρόσωπα που θα τη πετύχουν. Γιατί βασική προϋπόθεση  για οποιαδήποτε συνεργασία είναι ο σεβασμός στις προτεραιότητες που έχει θέσει η χώρα. Για μια Ελλάδα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσα στο Ευρώ. Έτσι υπάρχει προοπτική ανάκαμψης και προόδου.