Συνέντευξη στο Ράδιο 9

20/10/2011

Συνέντευξη Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό  Άγγελου Τόλκα στο Ράδιο 9 (98.9fm) και τους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα στον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό κύριο Άγγελο Τόλκα. Καλημέρα κύριε Τόλκα
ΤΟΛΚΑΣ: Καλημέρα σας.
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τι κάνετε;
ΤΟΛΚΑΣ: Καλά εσείς;
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Συνειδησιακά είστε έτοιμος να ψηφίσετε το άρθρο 37;
ΤΟΛΚΑΣ: Συνειδησιακά αυτό που μπαίνει πρώτα απ όλα είναι η σωτηρία της πατρίδας και το λέμε για άλλη μια φορά. Μπορεί να έχουμε κουράσει, αλλά οφείλουμε να το επαναλαμβάνουμε γιατί έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση όπου σήμερα συζητάμε γι αυτά τα πράγματα. Συζητάμε λοιπόν για την αλλαγή στην Ελλάδα αλλά πρώτα απ όλα για τη σωτηρία της Ελλάδας. Και πρώτα απ όλα είναι αυτό στη συνείδηση μας.
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ως μέλος της κυβέρνησης και πολύ κοντά στον Πρωθυπουργό αφού είστε Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, έχετε κάποια πληροφόρηση για τις προθέσεις μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας όπως ας πούμε της κυρίας Παπανδρέου, της κυρίας Κατσέλη; Τι πληροφορίες έχετε για τις προθέσεις τους;
ΤΟΛΚΑΣ: Είδατε ότι χθες έχει ψηφιστεί επί της αρχής απ όλους τους συναδέλφους βουλευτές, από κει και πέρα θεωρώ ότι και σήμερα θα έχουμε την ίδια θετική στάση.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Γιατί το λέτε αυτό με τόση σιγουριά; Έχετε κάποιο στοιχείο που μπορεί να σας δίνει τέτοιου είδους αισιοδοξία;
ΤΟΛΚΑΣ: Δεν είναι θέμα στοιχείων, αλλά βλέπετε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της συζήτησης και του νομοσχεδίου έχουν υπάρξει και βελτιώσεις, έχουν υπάρξει και συζητήσεις, έχουν υπάρξει σαφώς ενστάσεις τις οποίες όλες τις συζητάμε, αλλά είδατε και χθες μια συμπεριφορά συγκεκριμένη όπου όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στηρίξαμε επί της αρχής το νομοσχέδιο. Θεωρώ ότι έτσι θα πάμε και σήμερα.
ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Γιατί αυτό που λέει η Λούκα η Κατσέλη για την κόκκινη γραμμή που θέτει στο άρθρο 37, δεν την βγάζει η Κυβέρνηση; Δεν την απαλείφει;
ΤΟΛΚΑΣ: Θέλω να σας πω ότι οι αλλαγές και οι βελτιώσεις που έχουνε γίνει είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Από κει και πέρα όμως υπάρχουνε και ζητήματα τα οποία οφείλουμε να τα σεβαστούμε και να τα τηρήσουμε όσον αναφορά τους δανειστές μας. Επιπλέον, θέλω να σας πω το εξής όσον αναφορά τις κλαδικές συμβάσεις ή συλλογικές συμβάσεις. Σήμερα μιλάμε για την βελτίωση και την εξασφάλιση των σχέσεων εργασίας και των εργαζομένων που σαφώς είναι μια πρώτη προτεραιότητα..
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Τόλκα και συγνώμη που σας διακόπτω, ποια σχέση εργαζομένων; Μια φορά την εβδομάδα δουλεύουν. Βγάλαμε θέμα προηγουμένως, η Ναυτιλιακή εταιρία Λέσβου η ΝΕΛ τους λέει θα σας κόψω το 60% του μισθού σας, θα δουλεύετε 2 φορές την βδομάδα και αν δε το δέχεστε απολύεστε. Για ποιες εργασιακές σχέσεις μιλάτε; Ο κόσμος που βγήκε χθες στο Σύνταγμα…
ΒΕΡΥΚΙΟΣ: άσε τον άνθρωπο να μιλήσει..
ΤΟΛΚΑΣ:  Ακούστε με λίγο, συγνώμη, αλλά δεν καταργείται η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας…
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Τόλκα συγνώμη αλλά μπορείτε να ζήσετε δουλεύοντας 2 φορές την εβδομάδα;
ΤΟΛΚΑΣ: Αφήστε με λίγο να ολοκληρώσω…Υπάρχει η Συλλογική Σύμβαση η οποία κατοχυρώνει κάποιες ελάχιστες εργασιακές κατακτήσεις και υπάρχουν κι οι εταιρίες και οι επιχειρηματίες που τις παραβαίνουν πρέπει να τιμωρούνται και να ελέγχονται ακόμα πιο αυστηρά, αλλά υπάρχει και το άλλο δεδομένο το οποίο τίθεται σήμερα και αυτό πρέπει να εξασφαλίσουμε: Τις θέσεις εργασίας. Και σας λέω ότι ναι, τα εργασιακά δικαιώματα πρώτα απ όλα πρέπει να τα σεβόμαστε. Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο: δεν πρέπει να κοιτάξουμε και να διασφαλίσουμε και τις θέσεις εργασίας; Που σημαίνει ότι πρέπει να βοηθήσουμε και τις επιχειρήσεις..
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιες θέσεις εργασίας διασφαλίζεται κύριε Τόλκα; Μήπως ζούμε σε άλλη χώρα;  Στο 20% τρέχει η ανεργία…Κάθε μέρα χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους..
ΤΟΛΚΑΣ: Ακριβώς. Για να αναρωτηθούμε λοιπόν αν υπάρχουν περισσότερα περιθώρια ευελιξίας της εργασίας; Θα συζητούσαμε για παράδειγμα για μια μικρή μείωση μισθών ή χάσιμο ολόκληρων θέσεων εργασίας; Άρα αυτό το οποίο υπάρχει και στην Ευρώπη όπως και στην Αμερική και μιλάω για τις εργασιακές σχέσεις των επιχειρησιακών συμβάσεων, δίνει μια μεγαλύτερη ευελιξία μεταξύ εργαζομένων και επιχειρηματιών, που σήμερα έχουνε κοινά συμφέροντα.
ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Κύριε Τόλκα όσοι δεν ψηφίσουν το άρθρο 37, αν υπάρξουν τέτοιες περιπτώσεις αμέσως τους διαγράφετε;
ΤΟΛΚΑΣ: Σας είπα ότι οι επιλογές θα είναι να στηριχθεί απ όλους μας. Από κει και πέρα νομίζω ότι ο κάθε βουλευτής μπορεί να διαχωρίσει τη θέση του και να τοποθετηθεί απέναντι στην μεγάλη ευθύνη την οποία έχουμε σήμερα ως χώρα. Και το ζήτησε και ο Πρωθυπουργός και το έχει τονίσει και ο Υπουργός Οικονομικών και Αντιπρόεδρος. Άρα δεν έχει να κάνει με κομματική γραμμή ή κομματικό συμφέρον. Έχει να κάνει με εθνικό συμφέρον και εθνική συνείδηση. Δεν είναι θέμα λοιπόν κομματικής συνείδησης είναι θέμα εθνικής συνείδησης.
ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Αυτό είναι ένα δίλλημα..
ΤΟΛΚΑΣ:  Γιατί το λέτε αυτό; Η εθνική συνείδηση είναι πάνω απ όλα.
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί κάποιος που δε θα μπορέσει το βράδυ να κοιμηθεί ήσυχος αν ψηφίσει κομματικά κάτι το οποίο ο ίδιος δεν πιστεύει, ,μπορεί να βάλει το θέλω να κοιμάμαι ήσυχος κύριε Τόλκα…
ΤΟΛΚΑΣ: Κοιτάξτε δεν είμαστε όλοι όπως νομίζετε τόσο απάνθρωποι…
ΒΕΡΥΚΙΟΣ, ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι κανείς δε το πε αυτό…
ΤΟΛΚΑΣ: …Είμαστε άνθρωποι και πιεζόμαστε απ όλους τους Έλληνες και υφιστάμεθα πιέσεις από παντού και με τις συζητήσεις που έχουμε με τους συμπολίτες μας. Ειδικά οι βουλευτές που βρίσκονται κοντά στις επαρχίες τους, γιατί κι εγώ από επαρχία προέρχομαι, και ξέρετε ότι όλα αυτά είναι πιεστικά και οι αποφάσεις δύσκολες..
ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Κύριε Τόλκα στεναχωριέται ο Πρωθυπουργός που βλέπει τους πιο στενούς του συνεργάτες ένα μετά τον άλλο να φέρνουν αντιστάσεις στην πολιτική που καθορίζεται;
ΤΟΛΚΑΣ: Στεναχωριόμαστε όλοι όταν βλέπουμε ότι η χώρα μας μένει πίσω εξαιτίας συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα. Στεναχωριόμαστε όλοι όμως όταν υπάρχει τόσο μεγάλη πίεση και στους συμπολίτες μας και σε όλους μας. Δεν νομίζω ότι είναι για κανέναν ευχάριστο. Αλλά υπάρχουν και οι προτεραιότητες που πρέπει να εξυπηρετηθούν και να σταθεί όρθια η χώρα. Και ξέρετε ποιο είναι το σημαντικό; Γιατί μιλάμε πολλές φορές για δημοσιονομικά και χάνουμε την ουσία ή δεν γίνεται κατανοητό. Το σημαντικό είναι να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τους μισθούς, να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι κάθε άνθρωπος και ιδιαίτερα τα χαμηλά εισοδήματα να μη χάσουν περιουσίες και στοιχεία που σήμερα θεωρούνται αυτονόητα.
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Βλέποντας χθες απ τη βουλή αυτή τη λαοθάλασσα που θα τη δείτε και σήμερα και ίσως μεγαλύτερη, τι τους λέτε; Γιατί αυτοί σας λένε. Και σας στέλνουν πολλαπλά μηνύματα. Εσείς τι τους λέτε; Σε όλο αυτό τον κόσμο. Έχω μπροστά μου την Ελευθεροτυπία και έχει στο εξώφυλλο μια πανοραμική φωτογραφία απ τη λαοθάλασσα στο Σύνταγμα με φόντο τη βουλή. Αν είστε μέσα στη βουλή που είστε και τους βλέπετε, τι τους λέτε;
ΤΟΛΚΑΣ: Υπήρξε πράγματι μια πολλή μεγάλη συγκέντρωση που για τον όγκο της συνοδεύτηκε από μικρότερης έντασης επεισόδια απ ότι έχουμε συνηθίσει, ελπίζουμε να είναι όλα ήρεμα και ειρηνικά και σήμερα. Σας λέω και και λέω και σε όλο αυτό τον κόσμο ο οποίος πιέζεται και διαμαρτύρεται και τοποθετείται όπως τοποθετείται, πως λαμβάνουμε όλα αυτά τα μηνύματα ότι όλους αυτούς όμως τους καλούμε και τους καλώ και προσωπικά να κάνουμε όλη αυτή την ενέργεια κι όλη αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξουμε δομές που μας έχουν πάει πίσω. Να αλλάξουμε δομές που έχουν οδηγήσει όλους τους συμπολίτες που ήταν χθες στο δρόμο σε αυτό το σημείο.  Και η προσπάθεια η μεγάλη είναι αυτή. Δεν είναι να πούμε να φύγει αυτή η κυβέρνηση ή να φύγει αυτή η Τρόικα για να ρθει  κάποιος άλλος από πάνω γιατί κάποιος άλλος θα ρθει. Είναι η μεγάλη προσπάθεια να αλλάξουμε δομές, να αλλάξουμε συστήματα και να αντιμετωπίσουμε και μέτωπα ισχυρά. Έχουν μπει και μέτωπα ξεκάθαρα όλο αυτό το τελευταίο διάστημα και τις τελευταίες ημέρες.
ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ήταν κόσμιο ο Πρωθυπουργός να καθυβρίσει τον Αντώνη Σαμαρά και μετά να τον καλέσει να πάνε με το ίδιο αεροπλάνο στις Βρυξέλλες;
ΤΟΛΚΑΣ: Δεν καθυβρίστηκε πουθενά ο κύριος Σαμαράς και νομίζω ότι μια προσεκτική ανάγνωση της ομιλίας του Πρωθυπουργού το αποδεικνύει. Από κει και πέρα είναι ανάλογη της κρισιμότητας η πρόσκληση η οποία έγινε για τις Βρυξέλλες  και ξέρετε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έχει γίνει. Και επειδή διάφορα ακούω, όλο αυτό το διάστημα ο κύριος Σαμαράς είναι και ενήμερος για τις εξελίξεις και φυσικά από την Τρίτη μέχρι την Κυριακή υπήρχε κι ο κατάλληλος χρόνος για υπάρξει συγκεκριμένη τεχνική προετοιμασία γιατί όλα τα υπόλοιπα είναι γνωστά στον κύριο Σαμαρά.
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Τόλκα σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.
ΤΟΛΚΑΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ να είστε καλά.