Συνέντευξη στην εφημερίδα Νέο Βήμα.

«… επέλεξα τη δύσκολη απόφαση και όχι το εύκολο «όχι» που θα με έκανε για λίγες μέρες ευχάριστο αλλά και πολύ γρήγορα εθνικά επιζήμιο…»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο Νέο Βήμα (link) ο βουλευτής Ημαθίας κ. Άγγελος Τόλκας λίγες ημέρες πριν τη διαφαινόμενη προκήρυξη των εκλογών. Ο κ. Τόλκας εξηγεί πιο είναι το διακύβευμα των εθνικών εκλογών, αναφέρεται στις ευθύνες όλων στην Κυβέρνηση αναφορικά με σημαντικές μεταρρυθμίσεις που δεν προχώρησαν, μιλά για τη θητεία του στο υπουργείο και τις ενέργειες που έκανε ο ίδιος στο σύντομο αυτό διάστημα, ενώ αναφέρεται στις στιγμές που έζησε ο ίδιος αυτή τη δύσκολη περίοδο, τις δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις που κλήθηκε να πάρει – κυρίως για τη νέα γενιά – που εκπροσωπεί καθώς και για το νέο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και την επόμενη μέρα των εκλογών.

Κ. Τόλκα λίγες μέρες μένουν πριν την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών. Η τετραετία έγινε διετία και ο λαός οδηγείται ξανά στις κάλπες. Πιο είναι το διακύβευμα αυτών  των εκλογών;

Απ. «Το διακύβευμα είναι ένα. Τώρα, στο δυσκολότερο σημείο της ανηφόρας να μην υποχωρήσουμε, να μην λιγοψυχήσουμε, να μην επιτρέψουμε οι μεγάλες θυσίες να πάνε χαμένες. Οι θυσίες αυτές δεν θα πρέπει να πάνε χαμένες όχι μόνο για όσους – έστω και δύσκολα – τα καταφέρνουν αλλά κυρίως για εκείνους τους συμπολίτες μας οι οποίοι αυτήν την στιγμή βρίσκονται σε μεγαλύτερη αδυναμία. Ενόψει εκλογών όλοι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις ευθύνες μας για το πώς επιλέγουμε να προχωρήσει η χώρα μας και για το εάν επιλέγουμε την οριστική υπέρβαση της κρίσης. Όσον αφορά το πρώτο σκέλος τους ερωτήματος σας, σας θυμίζω ότι η τετραετία έγινε διετία από μια συγκεκριμένη επιλογή της Ν.Δ. να εκμεταλλευτεί μικροπολιτικά τον πόνο των συμπολιτών μας και τις δυσκολίες της πατρίδας μας και να ζητήσει εκλογές για τον περασμένο Φλεβάρη».

Πριν δυο χρόνια οι πολίτες έδωσαν στο ΠΑΣΟΚ μια αυξημένη λαϊκή εντολή «για να τα αλλάξει» όλα. Σήμερα βλέπουν ότι πολλά άλλαξαν αλλά μόνο σε βάρος των εισοδημάτων τους. Πείτε μας τη γνώμη σας;

Απ.: «Ο αγώνας για αλλαγή είναι διαρκής και χωρίς τέλος. Το 2009 αυτό ήταν το κυρίαρχο σύνθημα και απαίτηση όλης της κοινωνίας. Πολλά όμως τα ανέτρεψε η πραγματικότητα και η περιδίνηση της κρίσης. Πέρα από συνθήματα, οι αλλαγές που χρειαζόμαστε πρέπει να είναι συγκεκριμένες και ονοματισμένες. Τα εισοδήματα όλων είτε άμεσα είτε έμμεσα έχουν συρρικνωθεί. Αυτή είναι η δύσκολη πραγματικότητα, πίσω όμως από αυτήν υπάρχει και μία άλλη την οποία θα είναι άδικο να την παραγνωρίσουμε και κυρίως να την αμελήσουμε. Σε αυτήν την πραγματικότητα υπάρχει μία δημόσια δομή η οποία αρχίζει να κινείται, οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί ξεσκουριάζουν και κυνηγάνε αυτούς οι οποίοι φοροδιαφεύγουν ενώ πριν το 2009 καταργούνταν το ΣΔΟΕ, χιλιάδες επιτήδειοι οι οποίοι λάμβαναν δολίως επιδόματα και συντάξεις εντοπίζονται ενώ πιο πριν οι  “ημέτεροι” τύχαιναν προνομίων, ομάδες διαφθοράς – λ.χ. οι υπάλληλοι στο ΙΚΑ Καλλιθέας, στο Υπουργείο Ανάπτυξης, στις Πολεοδομίες της Αττικής – εξαρθρώνονται ενώ τόσα χρόνια δρούσαν ανενόχλητα, η τοπική αυτοδιοίκηση μετασχηματίζεται, τα πανεπιστήμια αλλάζουν, δεν σπαταλάται δημόσιο χρήμα σε δάνεια δίχως αντίκρυσμα και επιχορηγήσεις δίχως αιτία. Αυτά δεν ήταν αυτονόητα παλαιότερα. Τα έχουμε κατακτήσει σήμερα στις ημέρες της ανάγκης με μεγάλες προσπάθειες. Να λοιπόν οι αλλαγές προς μία θετική κατεύθυνση. Φυσικά, όπως κάθε αλλαγή έτσι και αυτές ξεβολεύουν συμφέροντα τα οποία αντιδρούν. Δεν πρέπει να σταματήσουμε όμως τώρα που αρχίσαμε αυτές τις συγκρούσεις. Αυτό είναι απαίτηση των ανέργων της χώρας μας, των νέων στους οποίους οι συνθήκες του σήμερα δυσκολεύουν την προοπτική του αύριο, των παραγωγικών δυνάμεων που ένιωθαν και νιώθουν τα συνήθη θύματα. Όλες τις παραπάνω παθογένειες οφείλουμε να τις αφήσουμε πίσω γιατί μας οδήγησαν στην κρίση».

Γιατί μεγάλες και κομβικές μεταρρυθμίσεις που τόσο πολύ διαφημίστηκαν από το κόμμα σας τελικά δεν προχώρησαν;

Απ.: «Πολλά διαφημίστηκαν και δεν έγιναν και σήμερα κρινόμαστε κυρίως γι” αυτό. Αλλά και πολλά που έγιναν δεν πήραν την ανάλογη δημοσιότητα. Ωστόσο το κάθε στέλεχος, ο κάθε υπουργός έχει και την προσωπική του ευθύνη για το τί έκανε και τί όχι. Για το εάν προχώρησαν μεγάλες αλλαγές για την εξοικονόμηση πόρων, την ανασύσταση του κράτους και τον σεβασμό στον Έλληνα φορολογούμενο. Προσωπικά, το έκανα πράξη έστω στους μόλις 3 μήνες της υπηρεσίας μου σε κυβερνητική θέση. Στις γενικές γραμματείες των οποίων είχα την ευθύνη προχώρησε η αναδιοργάνωση και μειώθηκαν πλεονάζουσες θέσεις προϊσταμένων, μειώσαμε κατά 40% τον προϋπολογισμό του υπουργείου – δίχως να θιγούν οι εργαζόμενοι. Μόλις το 30% των προβλεπομένων θέσεων του γραφείου μου στελεχώθηκαν. Καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού δεν υπήρξε από έξοδα διαμονής – διατροφής κλπ δαπάνες στελεχών  του γραφείου μου. Σχέδιο ανασυγκρότησης της ΕΡΤ και νομοθετικό πλαίσιο για τον περιφερειακό τύπο είχε επεξεργαστεί ομάδα στελεχών – το οποίο η αλλαγή του Νοεμβρίου δεν επέτρεψε να έρθει προς συζήτηση στην Βουλή. Τέλος, παρέπεμψα για απόλυση από την υπηρεσία διπλοθεσίτη δημόσιο υπάλληλο και επεστράφησαν οι μισθοί του. Εάν τα αναφέρω αυτά είναι γιατί μέσα σε 100 ημέρες μπορώ να υποστηρίζω ότι κάτι το ελάχιστο έκανα προς όφελος της πατρίδας και πως δεν είμαστε όλοι το ίδιο, δεν βολευτήκαμε με το σύστημα. Ωστόσο όμως υπήρξαν και πολλές αλλαγές που τελικά προχώρησαν: Το πρόγραμμα  Διαύγεια είναι μία κατάκτηση. Ο Καλλικράτης επίσης, μολονότι περνάει δυσκολίες, όπως κάθε νέα προσπάθεια. Η απογραφή του δημόσιου τομέα. Η πλήρης καταγραφή και εποπτεία των εξόδων – εσόδων της δημόσιας διοίκησης. Η ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας – φυσικά και εκεί πιθανά υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα. Η πλήρης εφαρμογή του ΑΣΕΠ παντού. Η ομάδα ΔΙΑΣ για την προστασία του πολίτη».

Θεωρείτε ότι υπάρχουν ευθύνες της πρώην ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και ειδικά του κ. Γιώργου Παπανδρέου για την κατάσταση της χώρας σήμερα; Αν ναι ποιες είναι αυτές;

Απ.: «Τα κόμματα στηρίζονται σε αρχές και σε όργανα. Επομένως, οι ευθύνες βαρύνουν κατά κύριο λόγο τον επικεφαλής αλλά πάντα αφορούν και όλους τους υπόλοιπους οι οποίοι διαχειρίζονται εξουσία και καθορίζουν τα πράγματα με τις αποφάσεις τους. Ευθύνες υπάρχουν σε όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν την Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες και κυρίως μετά το 1974. Ωστόσο υπήρξαν κυβερνήσεις που άσκησαν εγκληματική πολιτική όπως αυτή του κ. Καραμανλή μέχρι το 2009 που μας οδηγούσε στην χρεοκοπία και κυβερνήσεις που προσπάθησαν να την αποφύγουν και ανέλαβαν το κόστος. Από το 2009  έπρεπε να υπάρξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και διάθεση για αλλαγές».

Σας κατηγορούν ότι είπατε σε «όλα ναι». Τι έχετε να απαντήσετε;

Απ.: «Ακούω με μεγάλη ευκολία να χρησιμοποιείται το σλόγκαν αυτό και μάλιστα ως κατηγορία. Αλήθεια όμως όσοι το χρησιμοποιούν τί είχαν να αντιπροτείνουν; Το όχι ή το όχι σε κάποια; Όταν κάποιος λαμβάνει ένα δάνειο από μια τράπεζα μπορεί να επιλέξει να λάβει μόνο τα λεφτά χωρίς να δεχτεί τις εγγυήσεις; όταν κάποιος έχει να λάβει τις κρισιμότερες αποφάσεις της ζωής του μπορεί να παίζει με συνθήματα δημαγωγίας; Και το όχι και το όχι σε κάποια σήμαινε ότι δεν θα λαμβάναμε τα χρήματα τα οποία χρειάζεται η χώρα μας για να μην χρεοκοπήσει. Σήμαινε μια ανεύθυνη στάση που μπορεί να είχε προσωπικά οφέλη αλλά ήταν εθνικά καταστροφική. Και επέλεξα τη δύσκολη απόφαση και όχι το εύκολο «όχι» που θα με έκανε για λίγες μέρες ευχάριστο αλλά και πολύ γρήγορα εθνικά επιζήμιο. Άραγε όσοι χρησιμοποιούν αυτό το σλόγκαν θα αναλάμβαναν ποτέ την ευθύνη να μην μπορούσε η χώρα να επιτελέσει τις βασικές της λειτουργίες (νοσοκομεία, σχολεία, δημόσια διοίκηση), να μην καταβάλλονται καθόλου μισθοί και συντάξεις, να μην γίνονται εισαγωγές βασικών αγαθών (πετρέλαιο, φάρμακα, τρόφιμα), να μην μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να συναλλάσσονται με άλλες χώρες, να μην υποστηρίζονται οι τραπεζικές υποχρεώσεις της χώρας και των νοικοκυριών; άραγε ποιος θα μπορούσε να αναλάβει τέτοιες ευθύνες και να γυρίσει η χώρα χρόνια πίσω; Εγώ ανέλαβα την ευθύνη όλα τα παραπάνω να μην συμβούν».

Η γενιά των 700 ευρώ, σήμερα έχει γίνει των 500. Είστε ένας αντιπρόσωπος της, στο κοινοβούλιο. Τι έχετε να πείτε στους νέους που πίστεψαν σε εσάς για το αβέβαιο μέλλον… όπως αυτό έχει ήδη διαμορφωθεί βάσει των δικών σας επιλογών (ατομικά και ως ΠΑΣΟΚ).

Απ.: «Έχω να πω ότι βουλευτής 2 ετών και με κυβερνητική ευθύνη 100 ημερών δεν έκανα τίποτα για το οποίο να μπορούν να νοιώθουν απογοητευμένοι ή ντροπιασμένοι. Αντίθετα ανέλαβα βάρη για τα οποία η νέα γενιά, η δική μου γενιά δεν φέρει ευθύνες. Πιστεύω ότι τίμησα την εμπιστοσύνη της κάθε νέας και του κάθε νέου ξεχωριστά με ειλικρίνεια, με εντιμότητα, με αυτονομία, χωρίς δεκανίκια και εξαρτήσεις, χωρίς ψεύτικα μεγάλα λόγια και υποσχέσεις. Αποδείξαμε ότι η νέα γενιά πολιτικών μπορεί και ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις εύκολα, γρήγορα, ανέξοδα και κυρίως με αποτελέσματα. Νωρίτερα σας ανέφερα μερικά από αυτά. Όσον αφορά τις επιλογές μου προσωπικά θέλω να τονίσω ότι αναλαμβάνω την ευθύνη για ό,τι ψήφισα, έπραξα και είπα για το διάστημα που είμαι Βουλευτής. Δεν θα απολογηθώ όμως για τις μεγάλες ευθύνες των προηγούμενων δεκαετιών. Τα προβλήματα τα βρήκα, δεν τα δημιούργησα και προσπαθώ να είμαι μέρος της λύσης και όχι της κρίσης. Εάν πιστεύουμε ότι ένας μόνος βουλευτής σε 2,5 χρόνια μπορεί να κάνει όσα δεν έγιναν 40 χρόνια τότε του δίνουμε υπερφυσικές δυνατότητες. Μέσα στις δυσκολίες, η δικιά μας γενιά θα βγάλει το κάρο από τη λάσπη. Καταθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε σε σύντομο διάστημα η Ελλάδα να έχει γίνει μια αυτοδύναμη χώρα, με θέσεις εργασίας και πραγματικές δυνατότητες.  Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την συμμετοχή και την καλόπιστη κριτική, όχι από αρνήσεις και αποχές. Και για το μέλλον ένα μπορώ να πω. Σήμερα κανείς δεν μπορεί να τάξει και να υποσχεθεί αλλά να δουλέψει σκληρά ώστε να διαμορφώσουμε το δικό μας μέλλον. Εξαρτάται μόνο από εμάς τους Έλληνες».

Θεωρείτε την επιλογή Βενιζέλου την πλέον κατάλληλη; Γιατί οι πολίτες να ξαναψηφίσουν ΠΑΣΟΚ;

Απ.: «Συνεργάστηκα με τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Σε κρίσιμες στιγμές και κρίσιμες διαπραγματεύσεις στο τέλος του 2011. Είδα έναν πολιτικό ο οποίος ολοκλήρωσε με επιτυχία τη συμφωνία για το κούρεμα χρέους, το Psi, την οικονομική ενίσχυση της χώρας. Απέδειξε ότι μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια στη χώρα και την επιτυχή εκπροσώπηση των συμφερόντων της όταν μάλιστα ο αρχηγός της ΝΔ, ο κος Σαμαράς αντιμετωπίζεται με δυσπιστία ακόμη και από τους ομοϊδεάτες του Ευρωπαίους. Στις επερχόμενες εκλογές υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες επιλογές μέσα από το πολιτικό φάσμα. Πρώτα απ” όλα όμως είναι η στιγμή της αλήθειας για όλους. Πολίτες και πολιτικούς. Θεωρώ ότι πρέπει να επιλέξουμε και να ψηφίσουμε αυτήν την πολιτική δύναμη που δεν παίζει με την τύχη της χώρας και τις αγωνίες των πολιτών. Ο πολίτης έχει να επιλέξει ανάμεσα σε όσους προτείνουν κάτι υπεύθυνο, ασφαλές, συγκεκριμένο, εφικτό και σε όσους λαϊκίζουν, δημαγωγούν, τους ενδιαφέρει μόνο το μικροκομματικό κέρδος. Από την μια μεριά το ΚΚΕ θέλει την Ελλάδα εκτός Ευρώπης, εκτός Ευρώ χωρίς να μας περιγράφει την επόμενη ημέρα. Από την άλλη η Ν.Δ λόγω του εκλογικού της άγχους αλλάζει συνεχώς θέσεις, αυτοαναιρείται, ανακαλύπτει και απομακρύνει την ίδια στιγμή την έννοια της αναδιαπραγμάτευσης. Αλήθεια πώς θα μπορούσε υπεύθυνα και πατριωτικά να σταθεί ένα τέτοιο κόμμα που οι προτάσεις του έχουν απορριφθεί πολλαπλά από την ΕΕ; Πώς θα μπορούσε ένας πολιτικός αρχηγός να λάβει τις σοβαρές αποφάσεις για τη χώρα όταν υπολογίζει μικροκομματικά κάθε του κίνηση;  Στις εκλογές αυτές όμως κρίνονται και τα πρόσωπα. Σήμερα, στις μεγάλες ανάγκες, χρειαζόμαστε πρόσωπα που απέδειξαν ότι μπορούν, ότι κοιτούν το καλό του τόπου και να αφήσουν κάτι ως έργο, ότι έχουν την ικανότητα να τα βγάλουν πέρα στα δύσκολα και να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις. Πρόσωπα που μίλησαν με ειλικρίνεια, εντιμότητα και χωρίς υποσχέσεις».

Μετά τις εκλογές τι βλέπετε για τη χώρα και την οικονομία της; Θα βλέπατε με καλό μάτι μια συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ.;

«Η κρίση δεν έχει τελειώσει και όποιος υποστηρίξει το αντίθετο δεν λέει αλήθεια. Είμαστε όμως στην κορύφωση μιας μεγάλης προσπάθειας όλων που πιστεύω ότι δεν θα αργήσουμε να αντιμετωπίσουμε οριστικά τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Θεωρώ ότι μέσα στο επόμενο διάστημα μπορεί το κλίμα να αναστραφεί, η οικονομία να πάρει τα πάνω της και να δημιουργηθούν στη χώρα ευκαιρίες. Το λέω αυτό γιατί έχουν γίνει ήδη πάρα πολλές θυσίες από τους Έλληνες. Η οποιαδήποτε νέα απαίτηση πρέπει να καλυφθεί από περικοπές δημόσιων δαπανών και όχι μισθών ή συντάξεων. Τώρα είναι η ώρα για ανάπτυξη η οποία δεν μπορούσε να γίνει μέχρι σήμερα σε ένα σαθρό δημοσιονομικό σύστημα. Όσον αφορά τη συγκυβέρνηση θεωρώ ότι η Ελλάδα χρειάζεται ικανή, αποτελεσματική και αποφασισμένη κυβέρνηση. Αυτό κρίνεται στις επερχόμενες εκλογές. Ο,τιδήποτε άλλο είναι πρώιμο να πούμε γιατί έχουμε δει όλο αυτό το διάστημα ότι όλα αλλάζουν από λεπτό σε λεπτό».

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στη διετία σας στα κοινοβουλευτικά έδρανα;

Απ.: «Δυστυχώς όλες οι στιγμές που έτυχα αυτά τα 2,5 χρόνια ήταν οι δύσκολες στιγμές, οι δύσκολες καταστάσεις, με τις κρισιμότερες αποφάσεις. Δεν έτυχα στα εύκολα. Ξέρετε στα εύκολα όλοι καλοί είμαστε, στα δύσκολα όμως ο λαός θέλει να δει τι καταφέρνουμε. Βρεθήκαμε μπροστά σε ιστορικά διλήμματα και αποφάσεις που καθόριζαν την πορεία της πατρίδας μας. Παρόλα αυτά, μέσα στο πλήθος ιστορικών γεγονότων που έλαβαν χώρα  τα τελευταία 2,5 χρόνια, δε νομίζω πως κανένας ενεργός πολίτης μπορεί να ξεχάσει τον Μάιο του 2010 όταν και υπήρξαν τα πρώτα εκτεταμένα επεισόδια έξω από τη Βουλή και ο θάνατος τριών ανθρώπων που σκόρπισε σε όλη την χώρα θλίψη. Ή ακόμη το βράδυ της 26 Οκτωβρίου 2011 όταν μέχρι τις 6 το πρωί και μετά από πολλές διακυμάνσεις συνεχίζονταν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για το μέλλον της Ελλάδας στην ΕΕ και την βοήθεια στη χώρα μας».

Ο κ. Παπανδρέου σας εμπιστεύτηκε ένα υπουργείο. Ήσασταν ο πρώτος Ναουσαίος Υπουργός και θα θέλαμε να μας περιγράψετε τις εμπειρίες και τα συναισθήματά σας.

Απ.: «Αυτή η θέση ευθύνης ήρθε στην κρισιμότερη στιγμή της κρίσης και σε ένα διάστημα έντονων και πρωτοφανών πολιτικών διεργασιών. Είναι μεγάλη η τιμή και η συγκίνηση να στηρίζεις τη χώρα σου σε εσωτερικό και εξωτερικό, να συμμετέχεις σε δύσκολες διαπραγματεύσεις, να προσπαθείς να αντιπροσωπεύεις με τον καλύτερο τρόπο την εικόνα της Ελλάδας όταν μάλιστα δέχεσαι επιθέσεις, λάσπη και εμπόδια από όλες τις πλευρές. Ήταν όμως και ιδιαίτερα απαιτητική η συγκεκριμένη θέση καθώς όλα άλλαζαν συνεχώς με ραγδαία ταχύτητα και η κυβερνητική εμπειρία που δεν υπήρχε προηγουμένως, έπρεπε να αποκτηθεί μέσα σε αυτούς πρωτοφανείς ρυθμούς αλλά και να αποδώσει καρπούς. Προσπάθησα να ανταποκριθώ με πλήρη συνείδηση και πάντα έχοντας στο νου μου την βοήθεια προς τον τόπο μου. Αυτό ήταν και είναι ο οδηγός μου, μέσα από σκληρή δουλειά και επίμονες προσπάθειες».