Συνέντευξη στην εφημερίδα Άλλη Άποψη

1) Ποια (επιγραμματικά) η προσφορά σας ως βουλευτής/υπουργού για την Ημαθία και τα προβλήματά της;

   Ο Νομός μας πρέπει να ξεπεράσει την κρίση έχοντας στόχο την ανάπτυξη, γι” αυτό και υποστήριξα τους δυο πυλώνες της τοπικής μας οικονομίας, τη γεωργία και τον τουρισμό. Προσπάθησα να στηρίξω την αγροτική παραγωγή, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που είχαμε. Για παράδειγμα το θέμα της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες, με εκδηλώσεις που διοργανώσαμε. Προβλέψαμε και με τροπολογία μου κατοχυρώσαμε δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων για την Αγορά της Κουλούρας. Σας θυμίζω τις συγκρούσεις, όπου χρειάστηκαν, όπως με τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ. Αλλά και τις άδειες διέλευσης φορτηγών ξένων χωρών που φροντίσαμε να εκδοθούν έγκαιρα ώστε τα αγροτικά προϊόντα να εξάγονται δίχως καθυστέρηση.

   Για τον τουρισμό στην Ημαθία αγωνιστήκαμε και πετύχαμε με την ΙΖ” ΕΠΚΑ την χρηματοδότηση του Διαδικτυακού Μουσείου της Βεργίνας. Πετύχαμε τη χρηματοδότηση για την παλιά Μητρόπολη της Βέροιας. Αγωνίσθηκα για την περαιτέρω ανάπτυξη των δύο Χιονοδρομικών Κέντρων του Νομού: ενήργησα  ώστε να επιτευχθεί η νομιμοποίηση των αυθαίρετων εγκαταστάσεων και υποστήριξα την ένταξη του Χιονοδρομικού κέντρου 3-5 Πηγαδίων στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα

   Συνεργάστηκα με όλους τους Δήμους  και Φορείς του Νομού σε συναντήσεις και επαφές στην Αθήνα αλλά και συναντήθηκα προσωπικά με όλους τους Υπουργούς της Κυβέρνησης για την προώθηση και επίλυση κρίσιμων ζητημάτων του Νομού. Έτσι καταφέραμε και διασώσαμε το Δρόμο Πατρίδα – Σ.Σ. Νάουσας, βασικό έργο υποδομής που κινδύνευε να χαθεί. Όπως επίσης, ολοκληρώσαμε όλους τους απαιτούμενους διαγωνισμούς για το Δικαστικό Μέγαρο Βέροιας, το οποίο είναι έτοιμο και από το Σεπτέμβριο τίθεται σε χρήση.

   Διεκδίκησα και διεκδικώ υψηλές παροχές υγείας για όλους τους Ημαθιώτες από τα Δημόσια Νοσοκομεία. Διοργανώσαμε εξετάσεις υγείας σε δυσπρόσιτες περιοχές. Ολοκληρώθηκε η επέκταση του Νοσοκομείου Βέροιας. Δεν έκλεισε καμία κλινική στο Νομό, δεν μειώθηκαν οι κλίνες. Κι αυτό έγινε με μεγάλη προσπάθεια. Εργάστηκα και μεσολάβησα όπου χρειάστηκε για τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν στη μετακίνηση τα Ειδικά Σχολεία Νάουσας και Αλεξάνδρειας, αλλά και για το θέμα στέγασης του Κέντρου ΑμΕΑ «Υφάδι».

2) Με ποια επιχειρήματα ζητάτε να σας ψηφίσει κάποιος που εξαιτίας της ακολουθούμενης πολιτικής  έμεινε άνεργος ή μειώθηκε δραματικά το εισόδημα του;

Ο άνεργος, ο μισθωτός, ο νέος, ο κάθε πολίτης νιώθει δικαιολογημένο θυμό για τα μέτρα που πάρθηκαν. Ήταν επώδυνα, το γνωρίζω, αλλά ήταν και αναπόφευκτα στην κατάσταση που είχε περιέλθει η χώρα. Φτάσαμε σε αυτό το σημείο από πρακτικές και νοοτροπίες περασμένων δεκαετιών και δεν είχαμε άλλη επιλογή. Διαφορετικά, δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις, έστω και μειωμένες. Αν δεν παίρναμε όλα αυτά τα μέτρα θα χρεοκοπούσαμε και τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Αποφύγαμε λοιπόν την χρεοκοπία και τώρα μπορούμε να μιλάμε για ενέργειες, για ανάπτυξη. Σας παραπέμπω στις δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις προγραμματικές δεσμεύσεις για την κοινωνική προστασία κατά τη διάρκεια της κρίσης. Προτεραιότητα είναι η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Στόχος είναι τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη για την ενίσχυση της απασχόλησης να ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2013 αντί για το τέλος του 2014, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός του ΕΣΠΑ. Δεύτερο σχετικό σημείο είναι η ανάγκη ν” αυξηθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ για την ανεργία των νέων. Ήδη έχουμε διασφαλίσει 250 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα, μέσα από εσωτερικές αλλαγές που κάναμε, και ζητάμε άλλα 150 εκατομμύρια από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στόχος εφικτός ώστε να έχουμε συμπληρωματικούς πόρους 400 εκατομμυρίων. Μιλάμε για ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, για επαγγελματική κατάρτιση, για πρακτική άσκηση και πρέπει σ” αυτά να προσθέσουμε τα προγράμματα της αυτεπιστασίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

 Στα 2,5 χρόνια που είμαι βουλευτής στήριξα ξεκάθαρες θέσεις και έπραξα ανάλογα, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, και ως βουλευτής και ως Υπουργός, χωρίς να υπολογίσω μικροπολιτικά συμφέροντα ή βραχυπρόθεσμους εντυπωσιασμούς, που όμως θα ζημίωναν τη χώρα. Αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί. Δεν θα αναλάβω όμως την ευθύνη για όλα τα τραγικά λάθη που έγιναν τις περασμένες δεκαετίες. Και ζητώ από τον πολίτη να με κρίνει μέσα από το έργο μου.

3) Τι θα κάνετε για τα βάρβαρα μέτρα που αποφάσισε η συγκυβέρνηση Παπαδήμου (στα πλαίσια της νέας δανειακής σύμβασης) και που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται, ενώ νέα προβλέπονται μετεκλογικά;

Η αλήθεια είναι πως η κρίση δεν έχει τελειώσει. Είμαστε όμως στην κορύφωση μιας μεγάλης προσπάθειας. Έχουν γίνει μεγάλες θυσίες από τους Έλληνες και οποιαδήποτε νέα απαίτηση πρέπει να καλυφθεί από περικοπές δημοσίων δαπανών και όχι μισθών ή συντάξεων. Ως Υπουργός Τύπου μου δόθηκε η δυνατότητα και, μέσα σε σύντομο διάστημα, έκανα πράξη τις θέσεις μου, μέσα από μια διαφορετική, μεταρρυθμιστική διοίκηση. Μείωσα τον προϋπολογισμό του υπουργείου κατά 10 εκατομμύρια ευρώ και λειτούργησα το υπουργικό γραφείο με το 30% του προϋπολογισμού, ενώ κατήργησα τα μυστικά κονδύλια του Υπουργείου, των οποίων η προηγούμενη κυβέρνηση μέχρι το 2009 έκανε χρήση, για να αναφέρω μερικά. Το μνημόνιο δεν το θέλει κανείς. Αλλά για να το ξεπεράσουμε πρέπει να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Όχι να κλείσουμε τα μάτια. Και η μεγάλη προσπάθεια είναι δουλειά δικιά μας, των Ελλήνων.

4) Τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν το λεγόμενο «δικομματισμό» να είναι στα «τάρταρα». Πάμε μετεκλογικά για κυβερνήσεις συνεργασίας; Αν ναι, με ποιες προϋποθέσεις και κυρίως με ποια πολιτική;

Το ΠΑΣΟΚ βάζει μπροστά το συμφέρον της χώρας. Και το συμφέρον της χώρας είναι μια ικανή, αποτελεσματική και αποφασισμένη κυβέρνηση. Αυτό θα κριθεί στις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ αποδέχεται τις συνεργασίες. Αν τα αποτελέσματα των εκλογών δεν αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, τότε θα δούμε αν υπάρχουν περιθώρια συνεργασιών και κυρίως, ποια είναι τα πρόσωπα που θα τη πετύχουν. Βασική προϋπόθεση όμως για οποιαδήποτε συνεργασία είναι ο σεβασμός στις προτεραιότητες που έχει θέσει η χώρα. Θα τα δούμε όλα μετά τις εκλογές. Όποιες συνεργασίες γίνουν όμως θα πρέπει να γίνουν με βάση αρχές και αξίες. Με μια Ελλάδα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσα στο Ευρώ. Έτσι υπάρχει προοπτική ανάκαμψης και προόδου.