Συνέντευξη Α. Τόλκα στην εφημερίδα Ημερησία

 

«Ανάταξη και Ανάπτυξη το στοίχημα».

02-04-2011

Για τη Βεργίνα και τη Σχολή του Αριστοτέλη

Στα φλέγοντα ζητήματα της Ημαθίας αλλά και της χώρας, αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άγγελος Τόλκας, μιλώντας χθες στο Ράδιο Αιχμή. Τα ζητήματα αυτά είναι το συμπύρηνο ροδάκινο και η απαράδεκτη καθυστέρηση αποπληρωμής των παραγωγών, οι συγχωνεύσεις σχολείων, η ανάγκη παροχής ρευστότητας από τις τράπεζες στην αγορά αλλά και ο Αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας, με τη δημιουργία εικονικού Μουσείου, ένα επίτευγμα με τη συμβολή του κ. Τόλκα, το οποίο δίνει μια νέα, παγκόσμια διάσταση, μέσα από τη διαδικτυακή προώθηση των αρχαιοτήτων, στην έννοια του Μουσείου.

Συμπύρηνο
Για το οξύ, πια, πρόβλημα με τα συμπύρηνα ροδάκινα, ο κ. Τόλκας, συμμερίζεται την αγωνία των παραγωγών, βλέπει όμως το ζήτημα και ορθολογιστικά, ως ένα πρόβλημα που δεν θα έπρεπε να υπάρχει, με άλλες προϋποθέσεις. Αρχικά, διευκρίνισε ότι αυτό που συμβαίνει μέχρι και φέτος, δεν πρόκειται να επαναληφθεί στο μέλλον. Ήδη από την επόμενη χρονιά, η επιδοματική πολιτική, όπως τη γνωρίζουμε, απλώς δεν θα υφίσταται. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδοτεί πλέον μόνο επενδυτικά επιχειρηματικά σχέδια. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνει ο ανταγωνισμός και θα θέλουμε στο εξής υγιείς επιχειρήσεις, θέλουμε τις καλές επιχειρήσεις, που υπάρχουν σήμερα και δρουν ιδιωτικά και σε επίπεδο συνεταιρισμών. Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά, θα χτίζεται στο άμεσο μέλλον ο ανταγωνισμός, όταν οι επιχειρήσεις θα σηκώσουν ψηλά τις τιμές, θα βελτιώσουν την ποιότητα και θα πλασαριστούν στην αγορά με ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς όρους. Πρέπει να αντιληφθούμε, τόνισε ο κ. Τόλκας, ότι οι παλιές συνταγές που γνωρίζαμε, σε λίγο θα αποτελούν παρελθόν, η αγορά θα ρυθμίζει τις σχέσεις και το κράτος θα παρεμβαίνει μόνο ως ρυθμιστής εκεί που διαπιστώνει απορρυθμίσεις.
Η 25η διεύθυνση στο υπουργείο Οικονομικών σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί όταν ζητά πρόσθετα οικονομικά στοιχεία για τις επιχειρήσεις, στις οποίες θα δοθεί η κρατική εγγύηση ώστε οι τράπεζες να τις δανειοδοτήσουν για να πληρωθούν στη συνέχεια οι παραγωγοί. Βέβαια, το «μάρμαρο» το πληρώνουν οι αγρότες, είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αλλά εκεί μπαίνει και η ευθύνη των επιχειρήσεων, οι οποίες θα έπρεπε να πληρώσουν τους παραγωγούς και δεν το έκαναν, κάποιες από αυτές. Πιστεύει, χωρίς να μπορεί να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα, πως με την παράδοση των στοιχείων που ζητά το υπουργείο, το ζήτημα θα λήξει άμεσα στη συνέχεια, με την συνεδρίαση της επιτροπής και τη λήψη θετικής απόφασης.
Ενίσχυση ρευστότητας στην αγορά
Ο κ. Τόλκας ρωτήθηκε για την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, με άλλους 7 συναδέλφους του του ΠΑΣΟΚ. Η ερώτηση είχε το περιεχόμενο της ανάγκης να ασκηθεί πίεση στις τράπεζες, ώστε σύμφωνα με τις διευκολύνσεις που τους έχουν δοθεί, με τα 30 επιπλέον δις ευρώ, να διοχετεύσουν χρήμα στην αγορά και με τη σειρά τους να διευκολύνουν την αγορά να ξεπεράσει τα σοβαρά προβλήματά της, ώστε να βοηθήσει και αυτή με τη σειρά της στην ανάταξη της οικονομίας. Οι τράπεζες δεν έχουν και την καλύτερη συνεργασία επ” αυτού με τους φορείς της αγοράς, τον εμπορικό κόσμο και τους επιχειρηματίες. Μάλιστα, ο κ. Τόλκας συνέδεσε την αγωνία του για τη λειτουργία των τραπεζών, με το χρονίζον ζήτημα της ΕΝΚΛΩ, προς την οποία οι τράπεζες αρνούνται τη χρηματοδότηση με πρόσχημα την επίκληση κανονισμού της ΕΕ. Υπό την έννοια αυτή, πρέπει και από την ερώτηση να ανταποκρίθηκε και να άσκησε πίεση ο υπουργός Οικονομικών στις τράπεζες, επιβάλλοντας κάποιους όρους. Ανάταξη και ανάπτυξη είναι το δίδυμο των όρων, στη βάσει των οποίων πρέπει να αναζητήσουμε την έξοδο από την ασφυκτική οικονομική κρίση και η αλλαγή της ελληνικής νοοτροπίας στο επιχειρείν.
Συγχωνεύσεις σχολείων
Κατηγορηματικά υπέρ των συγχωνεύσεων σχολείων, τάχθηκε ο κ. Τόλκας. Δεν αρνήθηκε καμία πρόσκληση σε σχολεία και περιοχές, όπου κινητοποιήθηκαν γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και φορείς, ώστε να δεχθεί θέσεις αλλά και για να διαπιστώσει αν συντρέχουν λόγοι μη εφαρμογής του μέτρου σε κάποιο βαθμό. Επειδή ζούμε σε εποχές καχυποψίας για τα πάντα, καλό είναι να δούμε την προοπτική της εκπαιδευτικής διαδικασίας, πού οδηγεί αυτή και ποιες αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν, είπε. Ο κ. Τόλκας θύμισε ότι οι συγχωνεύσεις δεν γίνονται με κάποιο νέο νομοθέτημα. Στηρίζονται σε νόμο του 1985 και είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο εφαρμόζονται κατά περίπτωση. Φέτος πάρθηκε η απόφαση γενίκευσης του μέτρου στην κατεύθυνση της παροχής μιας ολοκληρωμένης εκπαιδευτικής διαδικασίας. Αυτό δεν πρέπει να ενοχλεί. Εφ” όσον τηρηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις των άρτιων υποδομών, της συνεπούς ακολουθίας χωρίς εκπτώσεις και παρεκκλίσεις της εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά και του ζητήματος της ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών, το μέτρο πρέπει να προχωρήσει χωρίς προσκόμματα. Οι νέοι σήμερα πρέπει να εφοδιάζονται με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια για τη ζωή τους και την κοινωνική τους λειτουργία.
Βεργίνα
Επίτευγμα χαρακτήρισε ο κ. Τόλκας, το εικονικό μουσείο για τη Βεργίνα, για την υλοποίηση του οποίου συνέβαλε αποφασιστικά, με την προϊσταμένη της ΙΖ” Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων την κ. Α. Κοτταρίδου. Το εικονικό μουσείο, μέσω του διαδικτύου θα προβάλλει την πλούσια ιστορία των Μακεδόνων, τα επιτεύγματα του Φιλίππου και του Μ. Αλεξάνδρου και θα περιλαμβάνει όχι μόνο τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας αλλά και κάθε περιοχή του κόσμου που σχετίζεται με το πέρασμα του Αλέξανδρου και των στρατιωτών του. Θα αναδειχθεί η πρωτεύουσα της απαρχής του ελληνιστικού κόσμου και οφείλεται να αξιοποιηθεί κατάλληλα, να ενισχυθεί η τουριστική επισκεψιμότητα και να δοθεί ώθηση στην τουριστική και πολιτισμική ανάπτυξη της Ημαθίας. Ο κ. Τόλκας συμπλήρωσε ότι είναι φυσικό να ζητάμε την ίδρυση ενός σύγχρονου, μεγάλου και λειτουργικού Μουσείου στη Βεργίνα, αυτός είναι ο κεντρικός στόχος. Ερωτώμενος για τις σκέψεις για κάτι ανάλογο για τη Σχολή του Αριστοτέλη, ο βουλευτής συνέδεσε τον αρχαίο χώρο με την προβολή όλων των χώρων που σχετίζονται με τον Μ. Αλέξανδρο, πάντως η Σχολή προσφέρεται για περαιτέρω αναπτυξιακά σχέδια και δράσεις και ο δήμος φροντίζει γι” αυτό.

 

Βρείτε τη συνέντευξη στο website της εφημερίδας εδώ.