Θέση του Α. Τόλκα για τον Καλλικράτη στην Ημαθία και την επαρχία Νάουσας – Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας 2/5/2010

Φίλες και φίλοι της Νάουσας, των Ανθεμίων και της Ειρηνούπολης,

 

Βλέπω φίλους που έχουμε και είχαμε κοινούς αγώνες και θα συνεχίσουμε να έχουμε.

 

Είναι δύσκολη η θέση μου όχι μόνο γιατί έχει δημιουργηθεί αυτή η δύσκολη κι απαράδεκτη κατάσταση στο νομό Ημαθίας, αλλά και γιατί μόνος εδώ πρέπει να είμαι να καταθέσω με καθαρότητα αυτό που υπερασπίζω τόσον καιρό. Τόσο καιρό, όχι μόνο τους 6 μήνες που είμαι Βουλευτής, αλλά ήδη από το 2007 ως νομαρχιακός σύμβουλος.

 

Η θέση μου ξεκάθαρα από το 2007 ως νομαρχιακού συμβούλου μέχρι και σήμερα είναι η δημιουργία 3 ισχυρών Δήμων, με το σχέδιο Καλλικράτη, στο νομό Ημαθίας. Και γιατί;

 

Γιατί είναι η μόνη αναπτυξιακή προοπτική για το νομό. Γιατί έχουμε δοκιμάσει όλα τα άλλα και βλέπουμε πού είμαστε σήμερα. Γιατί δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αυτήν τη λογική του 70, του 80 και του 90. Γιατί δεν με αφορούν και δεν μας αφορούν οι παλαιοκομματικές νοοτροπίες.

 

Υπήρξαν κι άλλες προτάσεις, πολλές προτάσεις για τη δημιουργία Δήμων. Υπήρξε και αλλαγή θέσης από ανθρώπους που δεν κρατάν μια στοιχειώδη στιβαρότητα και σταθερότητα. Επιτρέψτε μου τον τόνο αλλά ναι, θα είμαι έτσι σήμερα. Γιατί οι μάσκες πέφτουν. Έχει φτάσει η πολιτική να αμφισβητείται από τους πολίτες ακριβώς εξαιτίας τέτοιων συμπεριφορών.

 

Υπήρξαν προτάσεις για 5 Δήμους, είναι η πρόταση της ΤΕΔΚ και των περισσότερων Δημάρχων του Νομού. Υπήρξε η σαφής και μόνιμη θέση των Ανθεμίων και της Ειρηνούπολης για δημιουργία Δήμου με το Δοβρά. Και η εκμετάλλευση αυτής της θέσης για τη δήθεν δημιουργία Δήμου Κάμπου. Πότε; Όταν κάποιοι έβλεπαν ότι δεν τους βγαίνει. Και κορόιδεψαν τον κόσμο. Ξεκάθαρα ο Δοβράς δεν ήθελε να κάνει Δήμο με τα Ανθέμια και την Ειρηνούπολη. Γιατί ακούστηκαν πολλά, και εκεί είναι η φυσική του θέση. Ήμουν ο μόνος που το υπερασπίστηκε.

 

Φίλες και φίλοι μου βγαίνει θυμός για όλη αυτήν την κατάσταση, τη διαχείριση μέχρι σήμερα, την έλλειψη ευθύνης. Υπήρξε η πρόταση των τριών Δήμων, που την είχε καταθέσει ο Δήμαρχος Νάουσας, η Δήμαρχος Βέροιας, παλιότερα άλλοι δήμαρχοι, η δική μου θέση και η θέση του ΙΤΑ. Ήταν επίσης και η μόνιμη θέση της ΝΕ ΠΑΣΟΚ. Ήταν μία θέση στην οποία όλοι οι σύντροφοί μου είχαν τοποθετηθεί όλο αυτό το διάστημα που ήμασταν αντιπολίτευση, στα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, σε πολλαπλές διαδικασίες που έγιναν στην περιοχή. Και το λέω για να ενισχύσω την ευθύνη τη δική μας, που σήμερα κυβερνάμε.

 

Αυτό είναι το πλαίσιο, μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε και έπρεπε να κινηθούμε. Πολλές φορές εχθρικό, επιθετικό, πολλές φορές εκμεταλλευόμενο ανόητους τοπικισμούς που δεν έπρεπε να υπάρχουν. Και πότε, σήμερα. Που βλέπουμε πώς είναι η χώρα. Σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι με Δήμους 10 και 12 χιλιάδων κατοίκων μπορούν να έχουν παρόν και μέλλον. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.

 

Σήμερα που υπάρχουν αγορές τύπου Άλντι και Λίντλ, εκεί όπου κρίνονται οικονομίες σε κλίμακες τεράστιες. Που δεν πάμε απλά να πουλήσουμε τα προϊόντα ενός μικρού συνεταιρισμού σε μια μικρή αγορά του Βερολίνου και τελείωσε η ιστορία. Και είναι οι συνεταιρισμοί εδώ και παραγωγικοί φορείς της περιοχής. Ξέρετε πώς διαπραγματεύονται οι αγορές και είναι ένα μόνο παράδειγμα αυτό.

 

Θα σας πω κι άλλο που το έχουν ζήσει οι επαρχίες του νομού και περισσότεροι όλοι οι μικροί δήμοι. Για θυμηθείτε τι γινόταν σε κάθε εκλογές, που κατέβαινε  ο Α υποψήφιος ενός κόμματος, ο Β αντάρτης, και έβαζε ο ένας υποψήφιο συγγενή του άλλου και εκεί διεξαγόταν η  πολιτική. Μεταξύ συγγενών και κουμπάρων. Μην τα λέμε μόνο για κεντρικό επίπεδο γιατί τα ζήσαμε κι εδώ πολύ έντονα. Μόνο κακό κάνανε.

 

Πριν από το Πάσχα βγήκε η συνολική θεσμική πρόταση Καλλικράτη με τις αρμοδιότητες, τις προβλέψεις. Η πρόταση πλην του χωροταξικού. Κανένας διάλογος δεν έγινε για τα θεσμικά σοβαρά θέματα που έπρεπε να έχει γίνει. Προσωπικά είναι το δεύτερο δημοτικό συμβούλιο που προσκαλούμε για θέματα Καλλικράτη. Υπάρχουν θεσμικές προβλέψεις για τις οποίες δε μίλησε κανείς. Για τις οποίες δεν ήρθαν να απαντήσουν αυτοί που καλλιεργούσαν επιχειρήματα ενάντια στη συνένωση.

 

Είπε ο Δήμαρχος πριν ότι προβλήθηκε ως επιχείρημα ότι η Νάουσα χρωστάει. Πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί να δεχθεί αυτό το επιχείρημα ως σοβαρό. Να σας πω και άλλα που προβλήθηκαν. Ότι δήθεν θα πρέπει να πηγαίνουμε στη Νάουσα να παίρνουμε πιστοποιητικά, ότι θα πρέπει να αφήνουμε τις δουλειές μας να πηγαίνουμε στη Νάουσα για δημοτικές υπηρεσίες. Αυτά είναι ψέμα, τεράστιο μελετημένο ψέμα. Τα έχει λύσει όλα ο Καλλικράτης. Για όλα μιλάει. Είναι το πρώτο σχέδιο που μιλάει για ελεγκτικούς μηχανισμούς, για έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Είναι το πρώτο σχέδιο που ρυθμίζει τα οικονομικά της ΤΑ ακόμη και δήμων που έχουν δάνεια. Που εξασφαλίζει την εκπροσώπηση του πιο μικρού χωριού, όπως δεν υπήρχε μέχρι σήμερα.. Έλεγαν κάποιοι ότι δεν θα εκπροσωπούνται τα χωριά. Ενώ όλα αυτά ήταν απαντημένα. Και υπήρχε η βασική αρχή, της εξυπηρέτησης του πολίτη στον τόπο του, τη γειτονιά του. Κανείς δεν θα πρέπει να αφήσει τον τόπο του για να εξυπηρετηθεί από δημοτικές υπηρεσίες.

 

Και πολύ περισσότερο, απαντάει αυτό το νομοσχέδιο με την πολιτική και κοινωνική εξέλιξη που φέρνει στις κοινωνίες που συνενώνονται. Με την εξίσωση του πολιτικού επιπέδου στις κοινωνίες και στους Δήμους που θα συνενωθούν. Δεν θέλω να δεχτώ ότι υπάρχουν άνθρωποι σήμερα που φοβούνται αυτό.

 

Όσο με αφορά, όλο αυτό το διάστημα ήμουν κάτω στα χωριά μας και απαντούσα σε όλα αυτά τα ερωτήματα, με αποκορύφωμα, μεγάλη ανοιχτή συνάντηση στην Ειρηνούπολη, στις 25 Μαρτίου. Για την οποία κατηγορήθηκα μάλιστα σε επίπεδο Υπουργού από συναδέλφους μου.

 

Η πρόταση του Υπουργείου ήταν για 3 Δήμους στο νομό, με την οποία συντάχθηκα, 15 Απριλίου. Υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις σε αυτήν την πρόταση, και το λέω για τους συμπολίτες της Ειρηνούπολης και των Ανθεμίων, με κυρίαρχη ότι «σε περίπτωση συνένωσης με τη Νάουσα, θα βγουν στους δρόμους, ότι θα υπάρξει λυσσαλέα αντίδραση». Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν έδειξε καμία λυσσαλέα αντίδραση.

 

Δεν απευθύνομαι στους συμπολίτες μας που πολύ καλά καταλαβαίνουν ποιο είναι το κοινό μας συμφέρον. Αλλά γυρνάω το επιχείρημα σε όλους αυτούς που το χρησιμοποίησαν.

 

Από κει και πέρα, μετά από αυτήν την συνάντηση, ξεκινά σε όλο το νομό, μία αδικαιολόγητη επίθεση κι ανταγωνισμός σαν να μοιράζουμε και πάλι κομμάτια πίτας. Το τι θα γίνει, τι απειλείται – γιατί απειλούταν η δημιουργία 3 δήμων – πώς θα φροντίσουμε να τα μοιράσουμε. Έχω κι εγώ μπροστά μου δημοσιεύματα, ήμουν εκτός του κάδρου ευχαριστιών των Δημάρχων της επαρχίας μας, γιατί υπεράσπιζα την αυτονόητη θέση των τριών Δήμων.

 

Και ερχόμαστε στην πρόταση της τελευταίας εβδομάδας, των 4 δήμων. Πρόταση που δημιουργεί προβλήματα σε όλο το νομό, νομιμοποιεί κάθε δήμο να ζητήσει να παραμείνει μοναδικός δήμος. Από την πρόταση για τη δημιουργία 3 δήμων μέχρι αυτήν, κάτι μεσολάβησε. Και σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε καμία κουβέντα για δημιουργία δήμου Ανθεμίων Ειρηνούπολης. Όλα αυτά απειλούν τις βασικές αρχές του Καλλικράτη, τις βασικές αρχές μιας μεγάλης διοικητικής αλλαγής που τολμάει αυτή η κυβέρνηση. Δυστυχώς φτάνουμε σε θέσεις τέτοιες όπως η σημερινή, για μια ολόκληρη τοπική κοινωνία κι επαρχία, που δεν έχει κάτι να χωρίσει. Αυτό είναι όλο το κλίμα που δημιουργήθηκε κι αυτά είναι τα δεδομένα που είχαμε.

 

Μέσα σε αυτά, όλοι έχετε δει και έχετε διαβάσει μια λογική διαίρεσης των συμπολιτών μας. Προσωπικά δεν μπήκα σε αυτήν τη λογική. Όλες αυτές τις μέρες να κινητοποιείται κόσμος κατά ενός βουλευτή, υπέρ της διεξαγωγής ή κατά ενός δημοψηφίσματος. Γιατί είναι επιλογές που διαιρούν και μας έχουν οδηγήσει στο να χάσουμε και να έχουμε φτάσει εδώ που έχουμε φτάσει σήμερα. Κι αυτοί που τις καλλιεργούν να αναλάβουν και τις ευθύνες.

 

Δεν υπάρχουν πολιτικά φακιρικά. Δεν μας εξέλεξε ο κόσμος για να λέμε θα διαμορφώσουμε θέσεις αφού μιλήσουν πρώτα οι τοπικές κοινωνίες. Και δεν είναι σήμερα η εποχή που μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι.

 

Μας εξέλεξε ο κόσμος για να παίρνουμε υπεύθυνες θέσεις, για να εκφράζουμε αυτό για το οποίο δεσμευτήκαμε προεκλογικά. Δεσμευτήκαμε μόνο για ένα πράγμα. Για το καλό, την ανάπτυξη και την προκοπή αυτού του τόπου. Κι αυτό αποτελεί υπεύθυνη στάση.

 

Φίλες και φίλοι, υπάρχουν αυτοί που θεωρούν την ικανοποίηση παθών και εγωισμών τους, νίκη. Αυτές οι νίκες δεν με αφορούν, δεν αφορούν κανέναν μας. Δεν αφορούν τους συμπολίτες μας. Είναι όμως ήττες του καλού, του συμφέροντος και όλης της περιοχής μας.