Επιστολή Α. Τόλκα για την απαγόρευση εισαγωγών λαχανικών από την Ρωσία

Προς

α) Την Επίτροπο της Ελλάδας στην Ε.Ε. κα Δαμανάκη

β) Τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Κουτσούκο,

γ) Τον Υφυπουργό Εξωτερικών κο Κουβέλη και

δ) Τον Ευρωβουλευτή κο Δανέλλη.

Κυρία Επίτροπε, Κύριοι Υπουργοί, Κύριε Ευρωβουλευτή

Μεγάλη αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο της χώρας προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης της Ρωσίας να επιβάλει πλήρη απαγόρευση στις εισαγωγές νωπών λαχανικών από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κυβέρνηση της Ρωσίας προχώρησε σήμερα στην επιβολή εμπάργκο εισαγωγής λαχανικών από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εξαιτίας της εξάπλωσης του επικίνδυνου βακτηρίου E.coli, που αρχικά βρέθηκε σε παρτίδα βιολογικών αγγουριών ισπανικής προέλευσης και μέχρι στιγμής φέρεται να ευθύνεται για το θάνατο 17 ανθρώπων στην Ευρώπη.

Με τη συγκεκριμένη κίνηση η κυβέρνηση της Ρωσίας επιφέρει μεγάλο πλήγμα στους Έλληνες αγρότες. Εάν δε η πλήρης απαγόρευση επεκταθεί και στα νωπά φρούτα, η καταστροφή για τους Έλληνες αγρότες θα είναι ολική. Ιδιαίτερα για το νομό Ημαθίας, αλλά και άλλους νομούς της χώρας μας, όπου παράγονται σχεδόν αποκλειστικά νωπά φρούτα (κυρίως ροδάκινα, κεράσια, και μήλα, αλλά και ακτινίδια, δαμάσκηνα, αχλάδια και βερύκοκα) τυχόν πλήρης απαγόρευση εισαγωγών εκ μέρους της Ρωσίας θα προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στους αγρότες, δεδομένου ότι η Ρωσία απορροφά το σύνολο σχεδόν της παραγωγής των περιοχών αυτών.

Σημειώνω πως στην Ελλάδα δεν έχει εντοπιστεί κάποιο ίχνος αντίστοιχου βακτηρίου, καθώς τηρούνται υψηλά επίπεδα προστασίας και ποιότητας αγροτικών προϊόντων, όπως για παράδειγμα πριν 2 χρόνια συνέβη και με την υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων στα φρούτα, οπότε η χώρα μας συμμορφώθηκε άμεσα στις αυστηρότερες απαιτήσεις της Ρωσίας.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει άμεσα να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των ελέγχων ποιότητας που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες, ώστε να σταλεί ένα θετικό μήνυμα προς την αγορά της Ρωσίας.

Είναι ανάγκη να υπάρξει άμεση κινητοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης και των οργάνων της ΕΕ προς τις αρμόδιες αρχές της Ρωσίας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επιβληθεί παρόμοια απαγόρευση και για τα ελληνικά φρούτα και να αποφευχθεί ένα τέτοιο πλήγμα στην αγροτική οικονομία μας, ειδικά μάλιστα μέσα στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που βιώνουμε.

 

Με εκτίμηση

Άγγελος Τόλκας

Βουλευτής Ημαθίας