Βιογραφικό

Προσωπικά στοιχεία – Σπουδές

Ο Άγγελος γεννήθηκε το 1978 στη Νάουσα όπου ζει κι εργάζεται ως Δικηγόρος.

Πατέρας του είναι ο γεωπόνος Χαράλαμπος Τόλκας και μητέρα του η δασκάλα Τσιάκαλου Ευγενία. Έχει δύο αδέλφια.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Δικαίου των Επιχειρήσεων και Εργασιακού Δικαίου στο Δ.Π.Θ.

Έχει δημοσιεύσει εργασίες για το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, το Εμπορικό Σήμα, την Απελευθέρωση της Αγοράς Ενέργειας και την Κρατική Χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Μιλά αγγλικά και γαλλικά.

Φοιτητικό Κίνημα – Δομές Νεολαίας

Από το 1997 υπήρξε ενεργό μέλος του φοιτητικού κινήματος και διετέλεσε αναπληρωτής Γραμματέας της ΠΑΣΠ Νομικής ΑΠΘ καθώς και της ΠΑΣΠ ΑΕΙ Θεσσαλονίκης.

Εκπρόσωπος του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής στη Σύγκλητο, στην Κοσμητεία, στο Δ.Σ. Τμήματος Νομικής, στην Επιτροπή Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ.

Έχει αναπτύξει προγράμματα εθελοντισμού, πρωτοβουλίας και συμμετοχής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διετέλεσε για 3 χρόνια Πρόεδρος της Κίνησης Νέων για την Ευρώπη (AEGEE) με παρουσία σε συνέδρια και σεμινάρια στο Βέλγιο, τη Δανία, την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τα Σκόπια, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Πήρε μέρος, ως μέλος των εθνικών αντιπροσωπειών του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας, στις πανευρωπαϊκές συναντήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάρτιση της «Λευκής Βίβλου» για τη Νεολαία.

Είχε ενεργή ανάμειξη στη διαδικασία συγκρότησης των τοπικών συμβουλίων νεολαίας τόσο σε εθνικό όσο και σε νομαρχιακό επίπεδο ενώ από το 2002 έως το 2004 υπήρξε μέλος της επιτροπής Νεολαίας και Ανταλλαγών του Δήμου Νάουσας.Το 2004 εκλέχτηκε στο Εθνικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και μέχρι το 2007 συμμετείχε στην Εθνική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ για τη Νέα Γενιά.

Πολιτική Δράση

Δραστηριοποιήθηκε στον Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ στην κατάρτιση του προγράμματος για την εκπαίδευση.

Το 2006 συμμετέχει για πρώτη φορά στις νομαρχιακές εκλογές σε ηλικία 28 χρονών και κατατάσσεται πρώτος αναπληρωματικός Νομαρχιακός Σύμβουλος με 2700 ψήφους.

Στις 19 Αυγούστου 2007 λαμβάνει το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ και συμμετέχει στις εθνικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου ως ο νεότερος υποψήφιος βουλευτής που συμμετείχε ποτέ σε ψηφοδέλτιο του νομού Ημαθίας συγκεντρώνοντας 7500 ψήφους.

Το Νοέμβριο του 2007 συμμετέχει με απόφαση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην Γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του 8ου Συνεδρίου στην Ομάδα Διαλόγου και Προώθησης Θέσεων.

Ως Νομαρχιακός Σύμβουλος Ημαθίας ανέπτυξε δράσεις και προτάσεις τόσο στο Νομαρχιακό Συμβούλιο όσο και σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Εξελέγη Βουλευτής Ημαθίας στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009.

Από το 2009 συμμετείχε στις εξής κοινοβουλευτικές επιτροπές:

Διαρκής ΕΠιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων
Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης
Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας
Ειδική Επιτροπή Βιβλιοθήκης Βουλής

Συμμετέχει στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ με την οποίαπραγματοποίησε αποστολές σε Λετονία, Βέλγιο, Αζερμπαϊτζάν, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 2010 – 2011 συμμετέχει στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης «SIEMENS» ενώ το 2011 είναι μέλος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής «για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά πρώην Υπουργού, σχετικά με την κατασκευή και παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό υποβρυχίων».

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο εισηγήθηκε σημαντικά νομοσχέδια (Πειθαρχικό Δίκαιο Δημοσίων Υπαλλήλων, Ποινικό Δϊκαιο Ανηλίκων και εγκληματικότητα ανηλίκων, Νέος Νόμος Πλαίσιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Αποποινικοποίηση χρήσης ναρκωτικών (εισήγηση στην επιτροπή).

Τον Φεβρουάριο του 2010 ορίστηκε Γραμματέας του Τομέα Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ και από την θέση αυτήν ανέλαβε με τον Τομέα τη νομική υποστήριξη των Συνδυασμών του ΠΑΣΟΚ στις τοπικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010.

Στις 3 Αυγούστου του 2011 ορκίζεται Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με καθήκοντα Αναπληρωτή Εκπροσώπου Τύπου της Κυβέρνησης και αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης. Παραμένει μέχρι την αλλαγή κυβέρνησης και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Πρωθυπουργό κο Παπαδήμο Λουκά.