Βασικά σημεία συνέντευξης στο MEGA

21 Οκτωβρίου 2011

 ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ  ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΟΛΚΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΕΑ

 

Για το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας

Όσον αφορά την κυβέρνηση συνεργασίας, κάτι τέτοιο έχει ξεκαθαρίσει και έχει ξεκαθαρίσει όχι από τώρα, αλλά εδώ και πάρα πολύ καιρό. Αλλά, οι πολιτικές πρωτοβουλίες έχουν να κάνουν με αυτό που και η ίδια η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν θέσει ως στόχο, το να μπορέσουμε να αλλάξουμε πράγματα, να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε σημαντικές αλλαγές και να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε όλες αυτές τις αυξημένες ανάγκες που έχει η χώρα.

Για τις αντιρρήσεις βουλευτών και διαγραφή Κατσέλη

Αντιρρήσεις, ενστάσεις, συζητήσεις με βουλευτές, αλλά και διαπραγμάτευση στα νομοσχέδια τα δικά μας και αλλαγές ανά πάσα στιγμή, γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται. Σε κρίσιμα όμως νομοσχέδια, των οποίων η κρισιμότητά τους και η σημασία τους έχει τεθεί από τον πρωθυπουργό εδώ και ημέρες, νομίζω ότι υπάρχει μια σαφής διαχωριστική γραμμή, όσον αφορά την ηθική υποχρέωση που έχουμε όλοι μας να σηκώσουμε αυτό το βάρος. Εκτιμώ και τις δύο συναδέλφους βουλευτές (Βάσω Παπανδρέου – Λούκα Κατσέλη) και σας λέω, ότι και με την κ. Κατσέλη είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία όλο το προηγούμενο διάστημα και επίσης, ότι ο κάθε άνθρωπος, ο κάθε βουλευτής, ο κάθε πολιτικός, τοποθετεί και τις δικές του ανάγκες και τις δικές του διαχωριστικές γραμμές.

Για το άρθρο 37

Δεν καταργούνται οι γενικές συλλογικές συμβάσεις, αλλά ανοίγει η συζήτηση για άλλες, αν θέλετε, πιο ευέλικτες μορφές εργασίας. Ωστόσο, αν και υπήρχαν άρθρα δύσκολα όπως και το άρθρο 37, όλα αυτά είχαν τεθεί σαν προϋπόθεση, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις επόμενες δύσκολες ημέρες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό και απέναντι σε αυτούς που δανείζουν τη χώρα. Ο κ. Βενιζέλος πολύ ξεκάθαρα είπε, ότι αν δεν ψηφίσουμε σήμερα, την επόμενη μέρα θα είναι σαν να μην υπάρχει οποιαδήποτε δυνατότητα διαπραγμάτευσης. Συγνώμη, δεν έχουμε καταλάβει που βρισκόμαστε; Δεν είναι η δυνατότητα διαπραγμάτευσης ή κάποιος εγωισμός. Αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με την ύπαρξη, με τη συντήρηση, με τη σωτηρία της χώρας. Αν είχαμε τα χρήματα, δεν θα συζητούσαμε γι” αυτά, αλλά, δυστυχώς, δεν έχουμε τα χρήματα και πρέπει να είναι δανεικά αυτά. Και δεν ευθυνόμαστε μόνο εμείς, όμως, γι” αυτό.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Εκλογές σήμερα, λοιπόν, δεν πρόκειται να γίνουν  και το έχουμε ξεκαθαρίσει γιατί υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλα στοιχήματα μπροστά και πάρα πολύ κρίσιμες στιγμές για τη χώρα και για όλους μας και για τον ελληνικό λαό. Τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα είναι πρώτα αυτά που θα πληγούν σε οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη. Αλλά αυτό δυστυχώς δεν τον έχει καταλάβει κανείς.
Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια σήμερα από όλο τον ελληνικό λαό. Περνάμε μια μεγάλη ανηφόρα, αλλά ας μην ξεχνάμε αυτό που έχουμε αποφύγει, πού ήμασταν το Μάιο, πέρυσι, που η χώρα ήταν πριν την πτώχευση…

Για τις διαπραγματεύσεις με Τρόικα

Όταν μια χώρα είναι σε αυτή την κατάσταση και οφείλει να διασφαλίσει την βιωσιμότητά της και την συνέχειά της, ε αυτό λοιπόν, καταλαβαίνετε ότι θέτει τον πήχη πάρα πολύ ψηλά και κάνει πολύ δύσκολο τον αγώνα και την ευθύνη όλων μας. Σε αυτό το στόχο έπρεπε να συνταχθούνε και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Κι εμείς πραγματικά θα χαιρόμασταν να μπορεί ο κ. Σαμαράς να πηγαίνει στο εξωτερικό, να συναντάει Ευρωπαίους ηγέτες, όπως έκανε και ο Γ. Παπανδρέου, ως αρχηγός της αντιπολίτευσης και να μην προσπαθεί σήμερα η Ν.Δ να δημιουργεί τις δικές της αλήθειες από παραπολιτικά. Ο κ. Σαμαράς θα μπορούσε να είχε αναλάβει επίσης σοβαρή ευθύνη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής  ΄Ενωσης , αλλά δυστυχώς και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και σε διεθνές επίπεδο έχουν απορριφθεί όλες οι προτάσεις , και όλο το πρόγραμμα του.